Šehović i Kaluđerović potpisali sporazum

Za stambena pitanja zaposlenih u studentskim domovima 70. 000 eura

Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Samostalnog sindikata učeničkih i studentskih domova Marko Kaluđerović potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u domovima učenika i studenata u Crnoj Gori, na osnovu kojeg će se u 2018, 2019. i 2020. godini iz tekućeg budžeta Ministarstva prosvjete izdvajati po 70.000 eura za stambene potrebe zaposlenih u domovima učenika i studenata.

Potpisnici sporazuma ocijenili su da je ovo prvi put da se na sistemski način pristupa stambenom pitanju zaposlenih u đačkim i studentskim domovima.

- Šehović je naglasio da je današnje potpisivanje još jedan u nizu koraka koje je Ministarstvo prosvjete preduzelo kako bi zaposlenima u prosvjeti obezbijedilio bolje uslove života. On je izrazio uvjerenje da će izdvojena sredstva biti od značaja zaposlenima, te da će Ministarstvo nastojati da ovaj iznos uvećava u narednim godinama. Šehović je podsjetio na odluku Vlade da od 2017. do 2019. godine izdvoji 1.8 miliona eura za stambene potrebe zaposlenih u posvjeti, što je 450.000 eura više nego ranije. To svjedoči čvrstoj opredijeljenosti Vlade da obrazovni sistem postavi kao jedan od prioriteta, rekao je Šehović – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Predsjednik Samostalnog sindikata učeničkih i studentskih domova Marko Kaluđerović istakao je da je ovo prvi put da se na konkretan način pristupilo pitanju stanovanja zaposlenih u đačkim i studentskim domovima. On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na posvećenosti i razumijevanju specifičnosti rada u domovima.

U đačkim i studentskim domovima u Crnoj Gori radi ukupno 231 zaposleni, od toga, u Podgorici 122, u Nikšiću 34, Kotoru 34, Cetinju 15, Beranama, 16 i Baru 10 zaposlenih.

Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba  zaposlenih u domovima učenika i studenata oslanja se na Granski kolektivni ugovor za ustanove učeničkog i studenstkog standarda koji su Ministarstvo prosvjete i Samostalni sindikat đačkih i studentskih domova Crne Gore potpisali u 2016. godini.

Članak se nalazi u kategoriji: Aktuelnosti