Saopštenje za javnost
Samostalni sindikat đačkih i studentskih domova Crne Gore od Ministarstva prosvjete i Ministra Damira Šehovića traži povećanje zarada. U tom cilju,
dana 04.04.2019 god. obratio se sa zahtjevom za povećanje zarada zaposlenih u Domovima učenika i studenata u Crnoj Gori. Polovinom septembra ponovljen je zahtjev sa urgencijom, kako bi se blagovremeno planirali troškovi Budžeta za 2020 godinu.
Podržavamo zahtjeve za povećanje zarada, koje iniciraju sindikati iz javnog sektora, pogotovo Sindikat prosvjete.
Ukupan broj zapaslenih u Domovima (Podgorice 120, Nikšića 33, Kotora 35, Cetinja 15, Berana 17, Bara 11),u avgustu 2019 god. je 231, sa ukupno isplaćenom NETO platom 92.962,20 eura, ili prosječnom zaradom 402, 43 eura.Ovi podaci dovoljno govore o socijalno ekonomskom položaju zaposlenih.
U privatnom sektoru, kod usluga smještaja i ishrane, zarade su se značajno povećale, dok u našim JU, u poslednje 4-5 godina, su iste, ili bolje rečeno, cijeneći troškove života, značajno su smanjene.
Sa punim pravom očekujemo hitnu reakciju Ministarstva prosvjete, za povećanje zarada, koja, kad bi bila i 20%, nebi dostigla prosječnu zaradu u Crnoj Gori od 511.00 eura.
Tendencija kretanja radne snage, u uslužnim djelatnostima u regionu, pa i u Crnoj Gori, mogla bi se negativno odraziti na standard učenika i studenata, ako se zarade kvalfikovane radne snage u privatnom i javnom sektoru budu značajno razlikovale.
Predsjednik
Kaluđerović Marko

Članak se nalazi u kategoriji: Aktuelnosti