Povodom predstojećeg 1.maja – Međunarodnog praznika rada, Unija slobodnih sindikata Crne Gore daje sledeće

S A O P Š T E NJ E  Z A  J A V N O S T

„Unija slobodnih sindikata Crne Gore obavještava svoje članstvo, studente, penzionere i sve građane/ke da će i ove godine održati tradicionalnu Prvomajsku protestnu šetnju i poziva ih da nam se pridruže i iskažu nezadovoljstvo aktuelnom ekonomsko-socijalnom situacijom u zemlji.

Moto ovogodišnje prvomajske protestne šetnje je „UDAHNIMO SLOBODU!“. Zaposleni u Crnoj Gori, i ne samo oni, nisu slobodni ni u ekonomskom ni u socijalnom ni u sindikalnom smislu. Robovi smo nemaštine i siromaštva. Ogromna većina je u kreditnom i drugom dužničkom ropstvu. Nezaposlenost je enormna, primanja ogromnoj većini građana ne obezbjeđuju ni minimum fizičke egzistencije, a kamoli potrebe za kulturnom i drugom nadogradnjom. Dodajmo tome strahove od javnog izražavanja svojih stavova i nezadovoljstva. Odsustvo realnog socijalnog dijaloga i uvažavanja zaposlenih preko njihovih predstavnika takođe je pokazatelj ograničenja sloboda. Tretirani smo kao biznis barijera i jeftina radna snaga. Naše mlade generacije ne vide perspektivu u našoj državi. Uslovi za rad i zaštita na radu su ispod svakog nivoa. Sve je u rukama krupnog kapitala i nezasitih političara. Naši životi i naša budućnost su postali njihovo vlasništvo. Institucionalno ropstvo kao posledica raširene korupcije, nepotizma i druge pošasti predstavlja i ropstvo za nas građane/ke u svakom mogućem smislu. Posljedice svega ovog su neprocjenljive i nezamislive. Stoga, pozivamo sve slobodnomisleće građane/ke da se zajedno odupremo i da protestujemo! Da zajedno poručimo da ne zaslužujemo ovakav položaj i tretman. Ne u našoj državi! Poručujemo da nećemo odustati! Da ćemo biti uporni i istrajni! Da smo spremni na žrtvovanje za najuzvišeniju vrijednost, za građansku slobodu u svakom smislu! Izađimo iz sjenke u koju su nas drugi stavili, a i mi sami sebe svojom pasivnošću i prihvatanjem teške situacije. Suočimo se sa vlastitim strahovima da budemo viđeni na protestnoj šetnji, da budemo glasni i bučni, da slobodno i dostojanstveno šetamo našim ulicama, slobodno se obratimo predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti.

USSCG drži otvorena vrata svim sindikatima, nevladinim i drugim organizacijama i udruženjima, da se uključe i daju svoj doprinos ovogodišnjoj prvomajskoj protestnoj šetnji. Dobrodošli su svi kojima su socijalna pravda i borba za građanske slobode i prava sadržani u programskim načelima. Potrudimo se svi zajedno da udahnemo slobodu!“ 

SEKRETARIJAT USSCG

 

Članak se nalazi u kategoriji: Aktuelnosti