Samostalni sindikat đačkih i studentskih domova Crne Gore formiran je 04. 03. 2002. godine sa sjedištem u ulici Svetozara Markovića 87 u Podgorici odlukom predstavnika:

• JU Dom učenika i studenata Podgorica: Bogojević Milorada i Čejović Slavice
    • JU Dom učenika u studenata “Braća Vučinić” Nikšić: Kilibarda Slobodan
    • JU Dom učenika i studenata “Spasić-Mašara” Kotor: Knežević Milovan
    • JU Dom učenika i studenata Cetinje: Vukićević Marija
    • JU Dom učenika Plužine: Vuković Živana

Za prvog predsjednika Republičkog odbora  izabran je Bogojević Milorad.

Sindikat je dobrovoljna, interesna, strukovna organizacija zaposlenih u Domovima učenika i studenata u Crnoj Gori, nezavisan u odnosu na vlast, poslodavca, političke stranke, vjerske zajednice i druge sindikate. Svoj rad i djelovanje zasniva na svom Statutu i  Ekonomsko socijalnom programu, poštujući specifičnosti poslova u domovima koji ga čine. Transformacijom Dom učenika u Plužinama je istupio, a priključio se Dom učenika u Beranama.

Samostalni sindikat đačkih i studentskih domova Crne Gore je pregovarač i potpisnik Granskog kolektivnog ugovora iz oblasti učeničkog i studentskog standarda Crne Gore.

Sindikat predstavlja članstvo, pregovara u ime članstva, štiti članstvo pružanjem besplatne pravne pomoći i zaštite, solidarno novčano pomaže članstvu, stara se o socijalno ekonomskim prilikama članstva, organizuje i vodi štrajk, te sarađuje sa rodnim sindikatima i sindikalnim organizacijama u zemlji i van.

Poštovani prijatelji, članovi Samostalnog sindikata đačkih i studentskih domova Crne Gore, dobro došli na naše web stranice.

Republički odbor SSĐSDCG